středa, 10 říjen 2018 14:14

HLT V2.0

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Poslední dobou jsem byl nucen hodně přehodnotit svůj přístup k Nové Varně™. 

Zjistil jsem, že v rámci hesla „cesta je cíl“ je pro mě várka o velikosti jedné kyvety naprosto vyhovující, takže nemravně obrovské stolitrové hrnce jsou vysoko nad mými požadavky. Tím spíš, že stávající stolitrové nádoby jsem z nějaké mladické nerozvážnosti osadil tak, že bych musel vařit alespoň padesátilitrové várky (topná tělesa, spirálu a jiné jsem prostě navrtal moc vysoko).

Poměrně vážně jsem se jeden čas zabýval i myšlenkou nákupu kompaktního jednorázového dvacetilitrového Braumeister PLUS. Pak mi ale přeci jen přišlo líto zahodit výsledky dosavadní práce. A samozřejmě koncept TheElectricBrewery je o dost „pružnější“ co se různých způsobů vaření týká.

Takže jsem se se skřípěním zubů rozhodnul pro další nekonečné kutění místo okamžitého (ač poměrně drahého) vaření v nové koupené jednonádobové varně.

 


Má nová filosofie je tedy následující. Chci primárně vařit malé pětigalonové várky (tj. do jedné kyvety). Na to by mi s obrovskou rezervou stačily 50 litrové hrnce Bergland (pohodlně bych byl schopen uvařit i hodně silná piva) a 3.5KW topná tělesa. Nemusel bych ani dělat novou elektroinstalaci v garáži - stávající zásuvky 3.5KW zvládnou.

Nicméně někde hluboko v mém do lihu naloženém mozečku stále hlodala pochybnost, jestli není škoda se lehkovážně zbavovat možnosti vaření větší várky. Je to škoda, usoudil jsem nakonec, takže udělám následující.

  • HLT a rmutovací nádobu zmenším na 70 litrů a pokusím se veškeré „instalace“ osadit co možná nejníže, abych mohl vařit i v malém množství.
  • Vyměním stávající velkou a nešikovnou spirálu za profi verzi od osvědčených BrewPi.
  • Nádobu na chmelovar ponechám stolitrovou, jelikož z mé dosavadní zkušenosti plyne, že na dvojté várky by 70 litrů pro některá speciální (co se „výrobního postupu“ týká) piva nemuselo stačit.

Na zkoušku jsem si pořídil jeden levný sedmdesátilitrový Bergland a za dvě odpoledne jsem naprosto v pohodě vyrobil krásný nový HLT V2.0 včetně amatérského cejchování.

 

Poznámky:

  • Použití děrovačky na plech se ukázalo jako výborná volba, nicméně silně doporučuji zkontrolovat směr otáčení vrtačky před vrtáním „vodicích“ děr stupňovým vrtákem. Ale je pravda, že když nic jiného, tak „vyšmudlení“ pěti 10mm děr do nerezového plechu stupňovým vrtákem vrtačkou s opačným otáčením se vyrovná několika hodinám v posilovně.
  • Při cejchování hrnce (viz časopis Pivař 2017/1) jsem si zkusil ulehčit práci tím, že jsem pro označení rysek nepoužil lepicí pásku, ale papírové samolepky. Nebyl to ale nejšťastnější nápad, protože papír se po chvíli na okrajích sloupnul a vyleptané rysky vypadají tak, jako na posledním obrázku dole v galerii. Sice použitelné, ale vzhledově prapodivné.
Přečteno 6459 krát Naposledy změněno středa, 10 říjen 2018 15:58
Comments (3)
This comment was minimized by the moderator on the site
Díky za hezké počtení, sice to trvá, než se něco nového objeví, ale kdo si počká, ten se dočká...

Já jsem si stihl takovou varnu zprovoznit mezi dvěma příspěvky, nakonec jsem ji rozšířil takto:
2 izolované varné hrnce 22l 1650W pro HERMS. (ebay.de, na Glühwein, á 1200)
1. je na rmutování a vyslazování, čerpadlo MKII za 1200 z akce bahník.cz , nerez síta vlastní výroby jako Grainfather apod., "Lauterhexe" na zakázku - pružiny Sečkář, ohřev používám jen na max. 10% výkonu, bez připalování. Když už tam to topení je. Druhá nádoba má nerez vlnovec 2x3m (stačí i 4m) na ohřev průtokem, zde běží topení na max. 90% (stačí a šetřím těleso). Kdyby odešlo topení, hrnce prohodím. Cirkulační čerpadlo na vodu je levné solární.
Voda na ohřev je cca 12l, pak přidaná na 15-16l, pro vyslazování. Maximálně dělám 4.8kg sladu v 17L vystírací vody, výtěžek je 26l dvanáctky při varu ve 30l "Berglandu", je izolovaný a zvládne to 2.3kW sporák. "Zadní stěrač VW" s PC ventilátorkem míchá ohřev na chmelovar. Na kvašení mám další 30l Bergland, je to lepší než plast. Objemy jsou nadoraz, ale bez problémů. Dohromady 4 hrnce za pár šupů, HERMS ovládá Rpi s vlastním PID SW a 7" displejem na vícekrokové infúze a chmelovar, čidla jsou PT1000 v jímkách. 4 hrnce chtějí víc místa, ale to mám a je to všechno mnohem pohodlnější a dá se průběžně čistit, co je už ukončeno. Šrotovník válcový čína.
Všechno je na silikon. hadice, bez spojek, přímo se nasazují a přepojují na trnech, bez nejmenších problémů. Nedělám na krásu, škoda, ale na rychlost a funkčnost, nicméně zatím plná spokojenost. Z těch 4.8 kg mám nakonec 22l dvanáctky v lahvích.
Akorát mít tak ještě všude kachličky a kanálek.... to by se mi líbilo
Pokud bych něco měnil, tak až jednou doslouží, rmutovací hrnec bude klasika bez ohřevu, byl to zbytek z původní koncepce: 1. rmut a 2. chmelovar , koncepce HERMS je lepší.
This comment was minimized by the moderator on the site
Tak to gratulujem, nejeké foto by nebolo ? :)
This comment was minimized by the moderator on the site
Předpokládám, že se zde nejedná o další pivní fórum, jde tady o stránky "GRÁDYŠ" , takže nemá smysl řešit stavbu domácích pivovarů... ale sypu si popel na hlavu, délku příspěvku jsem trochu přehnal.
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr