Vytisknout tuto stránku
pátek, 11 září 2015 14:34

11. září 2015

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Ta pitomá mapa domácích pivovarů mi nedá spát. Dnem i nocí dumám nad nějakou přidanou hodnotou, kterou by mohla mít. A včera před usnutím mě to napadlo. Strašlivá myšlenka.

On to vlastně ani není nový nápad, už jsem na to před rokem narazil. V Americe existuje jistý web/sociální síť/virtuální tržiště/aukce/... (říkejte si tomu, jak chcete) sloužící jako platforma pro výměnný obchod s pivními lahvemi. Plnými, pokud možno.

Vloni mi návrh, abych rozjel podobný web v našich podmínkách, přišel jako nemyslitelná utopie, ale teď? Když už existuje funkční zárodek databáze aktivních domovarníků, kteří navíc o sobě většinou uvádí, že jsou ochotní k výměně svých piv?

Začínám si myslet, že by to mohlo fungovat. Zaregistrovaní uživatelé by zadali svá piva určená k výměně. Souhrnná nabídka všech domovarníků by byla vystavená na webu a v podstatě by vypadala jako klasický internetový obchod. Zájemci o výměnu by procházeli nabídkou a když by narazili na vzorek, o který by měli zájem, navrhli by k výměně některé pivo (piva) z vlastní nabídky. Oslovený uživatel by měl možnost na nabídku přistoupit, nebo ji zamítnout (pravděpodobně včetně nějaké vzájemné upřesňující konverzace).

Když by došlo k oboustranně akceptovatelné dohodě, oba účastníci by se buďto osobně sešli, nebo by si dohodnutá piva zaslali poštou/zasilatelskou službou.

(tady vidím asi největší problém. lahve totiž bude nutno pečlivě zabalit - známe legendární něžnost pošťáků ke svěřeným balíkům - a za poslání zaplatit nezanedbatelné poplatky.)

Naprostou samozřejmostí by muselo být džentlmenství a férovost všech účastníků. Nicméně pokud někdo výměnou za Double IPA nepošle nic (popřípadě PETku DrazeJenChutná), už si s ním příště nikdo žádnou výměnu nesjedná.

 

Nemuselo by se také jednat pouze o výměnu vlastních piv, dokážu si představit, že by se daly měnit domácí výtvory kupříkladu za vzorky z US Craft Breweries / za archivní Belgická piva / za piva z Norska, Dánska, Polska, Slovenska, ... / atd. atd.

A když už jsme v tom brainstormingu, klidně by mohl přijít na řadu i výměnný obchod s etiketami / podtácky / kšiltovkami / tričky / použitými šprckami a dalšími pivovarskými předměty, po kterých všichni tak touží a nikdo je nenabízí.

 

Přečteno 1862 krát Naposledy změněno pátek, 11 září 2015 15:43