Vytisknout tuto stránku
středa, 02 prosinec 2015 10:49

ELENKA - 2. prosince 2015

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Vážení příznivci mapy domácích pivovarů, věnujte, prosím, pozornost dnešnímu článku.

Jak mnozí z vás pravděpodobně víte (či aspoň tušíte), po určité době po spuštění projektu HomeBrewMap jsem začal blouznit o platformě umožňující výměnný obchod s domácím pivem. 

Nějakou dobu už na této aplikaci pracuji, i když musím přiznat, že s mnohem menším zápalem, než tomu bylo v dobách spouštění mapy (možná to nějak souvisí s tím, že se potřebuji občas vyspat). Tuto aplikaci samozřejmě neprogramuji sám - vzhledem ke zvolenému redakčnímu systému Joomla jsem se snažil najít hotové řešení. Hledání vhodného existujícího modulu se ale ukázalo být velkým problémem a nakonec jsem našel v podstatě jednu jedinou komponentu vyhovující alespoň v hlavních bodech mým představám.

SwapFactory je ale spíše (navzdory úchvatnému marketingovému popisu na domácích stránkách) narychlo spíchnutý předražený framework, jehož rozumně použitelná implementace mi zabírá obrovské množství času. Na co chytnu, tam objevím chybu. Autoři ji sice většinou opraví, ale instalace aktualizované verze pravidelně zanáší nové chyby do již otestované funkcionality (v lepším případě), nebo způsobuje ztrátu veškerých mých dosavadních úprav (v horším případě).

Nicméně na hraně vyčerpání jsem systém dokopal do stádia pilotního projektu (nebo spíše jenom do stádia tzv. Proof of Concept).

Systém je zatím pouze v angličtině a bude s největší pravděpodobností obsahovat chyby, takže s tím, prosím, při případném používání počítejte. Případné chyby, nové nápady či návrhy na vylepšení mi, prosím, pište do fóra na stránkách HomeBrewMap, ať se v tom neztratím.

(pro inspiraci - mě osobně třeba napadlo, že by se nemuselo obchodovat jenom s domácím pivem.

dokážu si dost dobře představit situaci, kdy člověk nevařící vlastní pivo nabídne výměnou za domácí mok nějaký dostatečně lákavý kousek z domácího či zahraničního minipivovaru.

popřípadě sběratel nabídne za zaslání „domovarných“ etiket nějakou pěknou lahvinku.

...)

 

Zatím nemám žádnou nápovědu ani dokumentaci. Tou se začnu zabývat v okamžiku, kdy bude systém odladěný a přeložený. Nicméně ve stručnosti:

Základní myšlenka spočívá v tom, že každý domovarník si vytvoří něco jako inzerát (nebo možná položku e-shopu), ve kterém popíše pivo, které má k dispozici a které je ochotný nabídnout k výměně. Pokud v seznamu všech inzerátů narazí na pivo, které by rád ochutnal, může příslušného sládka poprosit o výměnný obchod. Každou takovou nabídku je poté možno upravit, přijmout či odmítnout. 

Pro zachování anonymity všech účastníků (asi by byla blbost travat na anonymitě v mapě a potom zveřejnit plnou adresu v bazárku) se nikde neuvádí adresy. Veškeré podmínky obchodu (adresy pro zaslání piva, domluvení osobní výměny, ...) si pak oba účastníci domlouvají pomocí systému soukromých zpráv u každé objednávky.

 

Takže více vám k tomu zatím už asi neřeknu. Pokud máte zájem, aplikaci si osahejte, otestujte, vyzkoušejte. Na vlastní nebezpečí ji klidně použijte i pro reálnou výměnu piva... 

 


Poznámka pod čarou: co mě zatím hodně trápí, je způsob vytváření nabídek k výměně. Účastník výměny vytvářející nabídku může za „cizí“ pivo nabídnout více druhů piv ze svého portfolia, ale od druhého účastníka si už pak může vybrat pouze jednu jedinou položku. Probíral jsem to s autory systému, kteří uznali, že by to mohlo být fajn, ale za úpravu chtějí další peníze :( Ještě jsem se nedokopal k oficiální poptávce, abych zjistil, kolik za tu úpravu budou vůbec chtít, ale dříve či později to pravděpodobně udělám.


Druhá poznámka pod čarou (nebo možná spíše varování předem): Tento (budoucí, hodně a hodně budoucí) krok s největší pravděpodobností nebude vůbec populární, ale jelikož bych se nezlobil, kdyby se mi nějakým legálním způsobem vrátila alespoň část z proinvestovaných (deseti)tisíců, napadlo mě, že zdrojem drobného příjmu by mohl být právě tento systém pro výměnu piva. SwapFactory umožňuje zpoplatňování některých funkcionalit. Říkal jsem si, že pětikačka za zveřejnění inzerátu by nikoho nezabila. Nebo (abych nikoho zbytečně nenutil k placení) by bylo možné zpoplatnit přiřazení obrázku k inzerátu (což by byl naprosto dobrovolný akt srovnatelný se sponzorstvím).

Nicméně vzhledem k chybovosti základní funkcionality komponenty si nedokážu představit martyrium spojené s implementací reálných plateb... Ale berte to jako předběžné varování, že se k tomuto kroku možná někdy odhodlám...

 

Přečteno 2073 krát Naposledy změněno středa, 02 prosinec 2015 11:57