pondělí, 25 únor 2013 12:00

25. února 2013

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Tak je za námi další probdělá sobotní noc strávená vařením. Už jsem téměř v plné síle, zítra už snad konečně pojedu na sto procent.

Pro připomenutí - řeč je o tomhle Weizenbocku.

Vše začalo poměrně dobře - na drcení téměř dvojnásobného množství sladu jsem potřeboval jenom o půl hodinky víc, než obvykle (Asi proto, že mi nepomáhaly děti. I když je pravda, že mě Ema večer děsně seřvala, proč jsem na ni nepočkal...).

O další - velice příjemné - překvapení se postarala moje žena, která se sama od sebe (!!!) nabídla, že mi bude během dne filtrovat vodu. V ten moment jsem si myslel, že ji vaření piva asi taky začalo bavit a už jsem se viděl, jak příště sedím na gauči, popíjím lahváče, sleduju v televizi fotbal a občas zahulákám "víc to míchej", "zvyš teplotu o 10 stupňů", "skoč mi do garáže pro dalšího lahváče, ale chraň tě ruka páně, jestli se ti to připálí!", "máš pocit, že už jsi s tím filtrováním skončila? tak to se pleteš - jenom proto, že už to teče pomalu, neznamená, že ten slad můžeš vyhodit", "nahoře ti brečí nějaké dítě, fič si ho uklidnit, neslyším telku" atd atd.

No, a pak nastaly již tradiční stížnosti na smrad(?!?) a já jsem pochopil, že vodou to skončilo. A budu rád, když mě příště nevyhodí do garáže a dovolí mi znovu použít kuchyň.

 

Ale vypozoroval jsem jinou, hodně zajímavou věc. To, že Katce proces vaření piva nevoní, to už je bez debat. Ale v jednotlivých fázích vaření se zřejmě uvolňují odlišné vůně, na které má žena reaguje různým způsobem. Ze začátku jenom tak ze zvyku brblá, že "to hrozně smrdí". Ale to třeba hnůj, lak na nehty nebo koprovka taky a nikdo se nad tím nijak výrazně nepozastavuje...

Pak ale v určité chvíli nastává fáze, kdy žena bledne, chce se jí zvracet (ve skutečnosti říká "asi se pobliju") a odchází spát. No a v sobotu jsem přesně zjistil, kdy u ní tento jev vzniká. Děje se to ve fázi tzv. zcukření (což je proces, při kterém enzymy ze sladu štěpí složité cukry na jednoduché). Úspěšné dokončení této fáze se za normálních okolností provádí jodovou zkouškou (jodový roztok se zabarví do žluta). No a tuto zkoušku já už dělat nemusím - stačí počkat, až Katka beze slova zdrhne přes záchod do ložnice, a já vím, že mám hotovo (tzv. Grádyšův test zcukření - asi si ho nechám patentovat a potom bych mohl Katku za mírný poplatek pronajímat pivovarům).

 

Poznámka na okraj: tato várka bude zcukřená asi hodně dobře, jelikož se u nás tentokrát bledlo a nadavovalo až do nedělního odpoledne...

 

Přečteno 1652 krát
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr