úterý, 15 září 2020 09:51

Cesta piva z kvasné nádoby do půllitru

Ohodnotit tuto položku
(2 hlasů)

Dnes vám ve stručnosti ukážu, jak stáčím pivo z kvasné nádoby do kyvety. A navíc i pár souvisejících věcí okolo...

 

Poznámka: jednotlivé body z následujícího seznamu odpovídají fotkám dole v galerii.

 

  1. Teplou vodou zhruba vypláchnu z kyvety zbytky piva po předchozí várce. Pokud jsou v kyvetě pevně usazené nějaké nečistoty, je možné je odstranit například záchodovou štětkou (samozřejmě vyhrazenou výhradně pro tyto účely), ale nezbytné to není. Z „kuchyňsky“ čisté kyvety odmontuji naražeče, jehly a víčko, všechno naházím do kyvety, napustím horkou vodou a přidám perkarbonát. Nechám působit klidně i celý den.
    • Po dopití piva nechávám kyvety zavřené a pod tlakem CO2. Nijak je neumývám a mám je volně uskladněné v garáži (tj. v létě vedro, v zimě kosa), kde čekají, až na ně znovu přijde řada. Díky nepřítomnosti vzduchu mi v ani takto prasácky skladovaných kyvetách (zatím) nic nežádoucího nevyrostlo.
  2. Roztok perkarbonátu z kyvety vyliju a vytáhnu „šroubení“ (naražeče, jehly, víčko). Šroubení pečlivě opláchnu studenou vodou ...
  3. ... a stejně tak i kyvetu.
  4. Čisté šroubení ponořím do roztoku Star Sanu a nechám nějakou dobu působit (bohatě stačí řádově minuty).
    • Dříve jsem si roztok Star Sanu připravoval před každým použitím a sanitoval s ním jen jednou. Zjistil jsem však, že když se Star San naředí destilovanou vodou či reverzní osmózou, vydrží „nekonečně“ dlouho (Říká se, že dokud roztok nezbělá a je čirý, je v pohodě. Nepamatuju si ale, že by mi někdy zbělal, takže z osobní zkušenosti nedokážu potvrdit ani vyvrátit).
    • Momentálně si tedy zhruba jednou ročně připravím nějakých 15-20 litrů RO vody, naředím Star Sanem v příslušném poměru a mám tak sanitační roztok neustále po ruce.
  5. Když mám pocit, že na šroubení nezůstala jediná breberka živá, vytáhnu jej se Star Sanu a bez oplachu osadím na kyvetu.
  6. Do zkompletované kyvety naliju malé množství Star Sanu, uzavřu víčko a kyvetou čas od času zatřepu, aby se zpěněný sanitační roztok dostal do všech míst.
  7. Po pár minutách (či hodinách - podle toho, co mám zrovna na práci kromě sanitování kyvet) kyvetu otevřu a co nejpečlivěji ji vypláchnu studenou vodou.
  8. Čistou a vysanitovanou kyvetu zcela (a když říkám zcela, myslím fakt úplně až po okraj, aby v ní byla jen voda a žádný vzduch) naplním vodou a zavřu víčko.
  9. Proč jsem do kyvety v předchozím kroku napouštěl vodu, ptáte se? Protože následně na vzduchový naražeč napojím CO2 lahev (pod malým až neměřitelným tlakem) a na nápojový naražeč krátkou hadičku, kterou plyn postupně vytlačí veškerou vodu z kyvety. Tím pádem mám kyvetu dokonale vypláchnutou CO2.
    • Metod vyplachování kyvety CO2 asi bude víc, ale tato je jednoduchá a skutečně blbuvzdorná. I když vodou zrovna nešetří, to uznávám.
  10. Mezitím si ve Star Sanu vysanituji rychlospojky a pivní vedení potřebné pro propojení Brew Bucketu (moje kvasná nádoba) a kyvety.
  11. Z výpustního kohoutu Brew Bucketu odšroubuji originální nerez hadicovou koncovku, výpustní kohout vysanituji slivovicí a našroubím rychlospojku.
    • Tento krok patří k mým oblíbeným, protože použité sanitační médium  následně neleju do hajzlu odpadu, ale do huby.
  12. A teď už může následovat vlastní přečerpání piva z kvasné nádoby do kyvety (bez přístupu vzduchu). Do Brew Bucketu pustím CO2 pod malým tlakem (pokud možno stejným, jakým jsem tlačil vodu z kyvety), výpustní kohout Brew Bucketu napojím na nápojový naražeč kyvety, otevřu výpustní kohout Brew Bucketu a nakonec na plynový naražeč kyvety připojím hadičku. Z hadičky začne ucházet plyn a do uvolněného prostoru natéká pivo. Jakmile začne pivo téct z „nápojové hadičky“, nápojový naražeč odpojím, zavřu přívod CO2, zavřu výpustní kohout Brew Bucketu a odpojím nápojový naražeč z kyvety.
  13. Teď už jen stačí dát plnou kyvetu do lednice, připojit CO2 s tlakem nastaveným například dle tohoto výpočtu, zhruba týden počkat (celou dobu musí být lahev s CO2 připojená ke kyvetě!) a máte hotové nasycené pivo připravené k pití (nebo k ležení). Pokud však samým napětím a nedočkavostí kulháte (jako já), můžete nucenému sycení trošku pomoct. Před vlastním uložením do lednice (pod vypočteným tlakem) ještě nastavte na manometru 2-3 bary a kyvetou pár minut lehce kývejte dopředu a dozadu. Tím dojde k překvapivě rychlému nasycení piva. S tlakem a dobou kývání se to však nesmí přehnat (zvášť když je pivo hodně vychlazené), protože byste mohli velice snadno pivo brutálně přesytit. Takže pamatujte - méně v tomto případě bývá více.
    • Dříve jsem zrychlené nucené sycení prováděl koulením kyvety po zemi. Je to ale poměrně nešikovné a tak jsem přešel na „variantu líného muže“, tj. pouhé lehké kývání kyvetou stojící na hraně. Je to naprosto dostačující metoda - v podstatě jde jen o to, aby pivo k kyvetě lehce šplouchalo, čímž dochází ke zvětšení „styčné plochy mezi pivem a plynem“ a tím pádem i k rychlejšímu sycení.
  14. And last but not least - odkalování a průběžné degustace.
    • Tuto fázi se rozhodně nevyplácí podceňovat. Za prvé tím z piva relativně rychle odčerpáte postupně se usazující kaly (obzvláště po použití želatiny). za druhé můžete krásně pozorovat měnící se kvaltu piva během zrání a za třetí získáte „legitimní důvod“ („Promiň, drahá. Strašně jsem se těšil, že s tebou půjdu do divadla. Ale nejdřív povinnost, potom zábava. Vůbec se na to netěším, ale dnes mě ještě čeká odkalování patnácti kyvet.“).

 

Přečteno 5171 krát Naposledy změněno úterý, 15 září 2020 16:44
Comments (7)
This comment was minimized by the moderator on the site
Kdyz mas kohout permanentne narazeny na kyvete v lednici, zustava v nem trocha piva. Resis nejak pravidelne vyplachovani kohoutu? Po kazdem pouziti?

Prechazim z lahvovani s dextrozou na kyvety a CO2, tak zvazuju co je nejlepsi reseni.
This comment was minimized by the moderator on the site
Kdyz mas kohout permanentne narazeny na kyvete v lednici, zustava v nem trocha piva. Resis nejak pravidelne vyplachovani kohoutu? Po kazdem pouziti?
By Sefik
<br /><br />Kohouty neproplachuju a zatím se mi to ještě nevymstilo. <br />Pivo v kyvetě se nekazí a ani první hlt po delším nepoužívání zatím ještě nikdy nevykazoval známky nějaké neplechy (to víš, že mě to taky vrtá hlavou, tak to občas ze zvědavosti testuju).
This comment was minimized by the moderator on the site
Dotaz do širokého pléna, který si tady jen tak odložím: neověřoval jste někdo zaměnitelnost Starsanu za Puron K české výroby? Podle bezpečnostního listu je složení identické (kys. fosforečná a alkylbenzensulf.), pouze u Puronu nejsou uvedené přesné koncentrace, jenom rozmezí (>30%, resp. 5-15%), u Starsanu je to 50, resp. 15%. Starsan jsem kupoval z UK, což teď bude složitější/dražší a litr Puronu je za 54 Kč:)
This comment was minimized by the moderator on the site
Už jsem si zde dlouho nic neodložil....<br />V rámci pátrání po levné alternativě Starsanu, jsem narazil na další - Stellarsan, který pod touhle značkou prodává Kegland. Odbornou analýzou datasheetu jsem dospěl k závěru, že se tam žádná tajná proprietární přísada nepřidává:)<br />Jestli jde Číňanům, který to míchaj, věřit tak uvádí následující složení: kys. fosf. 50%, alkylbenzsulf. 15%, voda 21%, ethanol 14% (což je dohromady 100%)<br />Teď ještě položit dotaz výrobci Puronu, jestli je to plusmínus stejný...
This comment was minimized by the moderator on the site
Odložím si zde další poznámku, tentokrát týkající se čistících prostředků - DIY verze:)<br />Alternativa PBW/Grainfather high performance cleaner... aniž bych zde citoval zdroje, ze kterých jsem vycházel (kromě ofic. safety data sheetu to navíc mohly být bludy, tak to berte s rezervou):<br /><br />- perkarbonát sodný 50%<br />- metakřemičitan sodný, pentahydr. 25%<br />- fosforečnan trisodný, dodekahydr. 25%<br /><br />Účinnost by měla být výrazně vyšší než jenom samotný perkarbonát. Všechny složky jsou běžně k sehnání...třeba ve Fichemě vás vč. poštovného vyjdou 2kg finálního produktu na cca 270 Kč. Nemáte zač:)
This comment was minimized by the moderator on the site
StarSan se mi nepodařilo sehnat (pokud bych ho nebral z USA). Nicméně jsem v česku sehnal ChemiproSan, což by, podle všeho, měla být rovnocená náhrada StarSanu. Otázkou je, zda tomu tak skutečně je .. zajímalo by mě, zda s tím má někdo zkušenosti.
This comment was minimized by the moderator on the site
Koukal jsem na to Chemipro SAN a zase podobné složení jako Starsan, nebo Puron K, tj. podle bezpečnostního listu (sláva za ně) kys. fosf. 50%-80% a alkylbenzensulf. 1-10%, plus dvě složky u výše uvedených nezmíněné. Akorát za Chemipro chtěj 500 Kč za půl litru a cenu Puronu jsem už psal:)<br /><br />[url]https://www.brouwland.com/content/docs/004/004%20Materiaalreiniging/MSDS_Chemipro®%20San_EN_1.02.pdf<br />[/url]<br />[url]https://www.piwine.com/media/Products/Safety-Data-Sheets/SDS-STARSAN.pdf[/url]<br /><br />[url]https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiPkseL3djvAhWNxYUKHa61BhcQFjAAegQIBBAD&url=https%3A%2F%2Fwww.retigo.cz%2Fuserfiles%2Fdokumenty_menu%2F226%2Fpuron-k-cz.pdf&usg=AOvVaw0-_eyBBT5YWbErZvHcEmvy[/url]
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr