čtvrtek, 13 září 2018 16:42

Jak rozpustit (nerozpustnou) křídu ve vodě

Ohodnotit tuto položku
(3 hlasů)

Křídu (neboli uhličitan vápenatý CaCO3) jsem naštěstí zatím při tvorbě varní vody z RO vody nepotřeboval.

Všechno je ale jednou poprvé. Když jsem se před časem marně snažil udělat vodu na Porter, zjistil jsem, že mého vysněného minerálního profilu bez křídy prostě nedosáhnu (používám Bru'n Water). Dobře, řekl jsem si a do své minerální laboratoře dokoupil další surovinu.

(pokud ještě doma křídu nemáte a chystáte se ji teprve objednat, nezapomeňte šetřit. jako já. využil jsem množstevní slevy a výhodně - za 89,-kč - koupil celou kilovku. vzhledem k tomu, že za posledních šest let mého vaření jsem zatím potřeboval 4 gramy křídy, to považuji za hodně dlouhodobou investici)

Opět jsem ale kliknul na tlačítko Zaplatit rychleji, než jsem o křídě přemýšlel a četl. Až později jsem zjistil, že křída je - na rozdíl od ostatních mnou používaných minerálů - ve vodě (za běžných podmínek) nerozpustná.

Naštěstí ale opět pomohl internet - konkrétně neocenitelné stránky Braukaiser.com. Kaiser (tvůrce webu) křídu ve vodě rozpouští pomocí CO2 (teoretický princip je popsán na jeho stránkách). V zásadě jde o to, že křída se nasype do nějakého kontejnerku (Kaiser používá PET lahev), který se natlakuje pomocí CO2, který pomůže křídu rozpustit.

Poznámka: pokud se tlak z nádoby upustí a křídová voda se smíchá s plným objemem varní vody, křída by měla zůstat po rozumnou dobu rozpuštěná. Tj. pokud si budeme varní vodu připravovat den (a ne měsíc) před vařením, jsme ohledně vody za vodou.

Poznámka 2: odvozený vzoreček pro výpočet tlaku jsem našel v diskusním fóru na AHA a vypadá takto:

[tlak v kPa] = 8.71e-8 * [CaCO3 v ppm]^3.24

Poznámka 3: pokud by se vám nechtělo se vzorečkem patlat, můžete si potřebný tlak spočítat on-line na HomeBrewMap.com.

 

Drobným problémem je ale fakt, že s rostoucím množstvím rozpouštěné křídy (a nebo s klesajícím objemem vody, ve které křídu rozpouštíme) prudce roste tlak CO2 potřebný k rozpuštění křídy. Například k rozpuštění 1 gramu křídy ve 2 litrové PET lahvi je nutný tlak o minimální hodnotě 0.5 baru. Pro rozpuštění 2 gramů křídy je už minimální tlak 4.5 baru a pro rozpuštění 4 gramů křídy pak už potřebný tlak přesahuje hodnotu 43 barů.

Pokud ale vlastníte větší tlakovou nádobu, například kyvetu, máte vyhráno. Abych se vrátil k poslednímu příkladu - při použití 18 litrové kyvety postačí pro rozpuštění 4 gramů křídy tlak v řádu několika málo setin baru. Navíc nemůžete nic zkazit nastavením většího tlaku. Kupříkladu já, jelikož nejsem troškař, jsem v kyvetě nastavil tlak 2.5 baru a nechal jsem ji odpočívat jeden den. Výsledek je dole v galerii - voda z kyvety byla v den vaření čirá a bez pevných kousků křídy. Také pH rmutu poměrně přesně odpovídalo teoretickému výpočtu z tabulky Bru'n Water, která předpokládá zcela rozpuštěnou křídu...

Přečteno 4999 krát Naposledy změněno čtvrtek, 13 září 2018 17:30
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr