pátek, 05 duben 2019 13:32

Konečné(?) řešení kvasné nádoby

Ohodnotit tuto položku
(7 hlasů)

U grádyšů se včera přehoupli do další - tentokrát už čtvrté - fáze řešení fermentační otázky.

Původně jsem na kvašení používal (asi jako valná většina domovarníků) plastové kyblíky s výpustním ventilem. Když mi plast zmizel pod nánosem pivního kamene (nebo co je to za tvrdej šmejd), rozhodl jsem se přejít na mnohem lepší, ehm, plast. S novým Speidelem jsem celkem v pohodě vydržel zhruba tři a půl roku, když tu v mém životě nastal zlom, jelikož jsem vyhrál - wait for it - plastový Fermentasaurus.

Což mě potěšilo velice, jelikož jsem po tomto domácím cylindro-kónickém kvasném tanku už nějaký čas platonicky pokukoval. Splnil však moje očekávání? Následuje brainstormingový výron:

  • Plastový Fermentasaurus (dále jen saurus) je lehoučký a velice snadno se s ním manipuluje. Když je prázdný. Jakmile jej naplníte, přejete si, abyste s ním manipulovat nemuseli, jelikož se dá přenášet pouze za pohyblivá(!) madla drátěného stojánku, která musíte nejdříve co nejpřesněji vycentrovat. I pak je ale těžiště plného saura nepříjemně vysoko vzhledem k držadlům.
  • Saurus je docela vysoký, ale to je vlastnost všech CKT, takže s tím se nedá nic dělat.
  • Prvotní složení je vcelku jednoduché. Šroubící držák spodní výpustě se dá ale velice snadno utáhnout pouhou rukou tak, že už ho od saura nikdy neodšroubíte (empiricky potvrzeno hned při první cvičné sborce).
  • Vypouštěcí ventil má tendenci občas protékat (nikdy jsem nepřišel na to, co protékání způsobovalo - prostě někdy kapal a někdy ne). Po prvním velkém úklidu lednice jsem to řešil tak, že jsem k ventilu vždy přišroubil vzorkovací lahvičku a pod ní navíc ještě postavil velkou misku.
  • Spodní výpusť v kombinaci s průhledností se dá velice dobře využít k odčerpání zbylých kalů před zakvašením. Já jsem po každém vaření nechal saurus s mladinou (ještě před provzdušněním a přidáním kvasnic) hodinu dvě odstát v lednici. Kaly se krásně usadily v kónickém spodku, odkud jsem je odčerpal do vzorkovací lahvičky. Co už ale tak fajn nebylo, že při každém sebeopatrnějším otevření výpustného ventilu odtekla půldecka, potom se ozvalo bohatýrské GLUURRRBBBB a kaly se zvesela rozvířily do celé mladiny. Nikdy jsem nepřišel na způsob, jak odčerpávat ze dna saura bez rozvíření celého obsahu.
  • Na těžení kvasnic (jedna z klíčových vlastností saura, kterými se hrdí výrobce) spodním odpouštěcím ventilem okamžitě zapomeňte. V okamžiku, kdy se kvasnice začnou usazovat na dně, dojde (konečně?) k dokonalému utěsnění spodní výpustě, kterou od té doby neproteče NIC. Dokonce i při umývání saura po stočení piva jsem většinou musel kvasnice vyšťourávat vrchem.
  • To samé v bledě modrém (včetně marketingových plků) platí pro studené chmelení spodem bez přístupu vzduchu pomocí vzorkovací lahvičky.
  • Saurus neumožňuje odebírání vzorků během fermentace. No vlastně umožňuje, ale musíte do spodní části vyvrtat díru, čímž přijdete o možnost kvašení a transferu pod tlakem.
  • Dokoupil jsem si tlakovou sadu a hradicí ventil. Myšlenka v zásadě výborná, kvasil jsem od samého začátku pod mírným tlakem, díky možnosti nasazení výčepního kohoutu jsem vyřešil svůj problém s průběžným koštováním a do kyvety jsem mohl stáčel protitlakem bez přístupu vzduchu. Ale nastavení požadovaného tlaku na hradicím ventilu bylo prakticky nemožné (to samozřejmě nesouvisí se saurem) a víčko na saurovi muselo být HODNĚ utažené, aby dobře těsnilo. Dokážete si tedy představit tu námahu s následným odšroubováním utaženého sladkého víčka po stočení piva.
  • Tlakovací sada disponuje dvěma klasickými ball-lock naražeči na kyvetu. Někde se ale asi stala drobná chybička, protože nacvaknutí (jak plynového tak i nápojového) naražeče vyžadovalo téměř nadlidskou sílu (vyzkoušeno jak s plastovými naražeči, tak i se dvěma druhy nerez naražečů). Až jsem se bál, že saura rozdrtím i s lednicí.
  • Horní otvor saura je - na rozdíl od kyvety - tak malý, že ním nedokážu protáhnout ruku. A to je problém. Nebyl jsem například schopný vytáhnout nerez sítko s chmelem (dry hopping) a to ani za pomocí různých háčků a šperháků...
  • No a samozřejmě saurus je plastový. Ruku do něj nestrčíte, takže umývání se omezuje jen na protřepávání vlažné vody (do saura nesmí přijít horká voda!) s nějakým šetrným čistícím přípravkem. Což je pruda, protože můj oblíbený perkarbonát funguje až od vyšších teplot. S čímž sice může pomoci TAED, který má ale zase tendeci obarvit cokoliv do šmoulova.

 

Suma sumárum - prachů jsem v různých plastových nádobách utopil hodně a výsledek nula. Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci, řekl jsem si tedy jednoho dne a objednal si SS Brewtech Brewmaster Bucket. Základní nejjednodušší verzi bez zbytečných pičičinek typu digitální teploměr apod, kvůli kterým se navíc musí do nádoby udělat další díra přinášející jenom větší problémy se sanitací. A opět následuje pár neuspořádaných myšlenek:

  • Dodací doba z Anglie byla 6 dnů.
  • Součástí dodávky k mému velkému překvapení nebyla kvasná zátka. Nicméně ta ze saura pasuje výborně :)
  • Řemeslné provedení bez chyby.
  • Překvapilo mě, jak je sedmi galonový „kyblík“ vlastně malý.
  • „Rotating racking arm“ je vtipné (nechtěl jsem přímo říct směšné) zařízení, jehož praktičnost se v tomto konkrétním případě bude blížit nule. Snad jen že je možné trubičku během kvašení otočit ústím směrem dolů, aby do ní nepadaly „nečistoty“. Uvidím v praxi, ale možná tu zahnutou trubičku ani nebudu používat.
  • Do mé lednice se v případě potřeby vejdou dva fermentory - dají se „štosovat“ na sebe. 
  • Do otvoru ve víku se dá místo kvasné zátky nasadit silikonová hadice (blow-off tube).
  • Místo rovného víka je možno dokoupit víko vypouklé. To sice zvětší využitelný prostor pro pěnu během kvašení, nicméně potom už není možné nádoby štosovat. Škoda...
  • Vypouklé víko je možné osadit tlakovou sadou, což umožňuje kvašení pod tlakem a protitlakové stáčení piva do kyvety.
  • S troškou práce navíc je možné tlakovou sadu osadit i na víko rovné. V tomto řešení bych viděl svou budoucnost :)
  • Nožičky jsou zespodu osazeny praktickými plastovými podložkami, takže nehrozí poškrábání podlahy/lednice/sprchového koutu/... při manipulaci.
  • Držáky jsou bytelné, při přenášení plné nádoby na mě působily spolehlivým dojmem.
  • Čtyři úchytky víka v sobě mají nějaké pérko, takže při otevřené nádobě jsou pevně přitisknuté ke stěně a nerachtají. Což mě například strašlivě štve u produktu jménem „Bielmeier scezovací a kvasná káď“, u kterého ty úchytky při sebemenším pohybu dělají mohutný rachot (když v tiché noci sanituji vybavení, mám pocit, že se blaničtí rytíři v plné zbroji vrací z hospody).
  • Long story short - je to na doživotí, je to malé, skladné, dobře se s tím manupuluje, výborně se to čistí, dá se pohodlně koštovat během kvašení a velké víko usnadňuje suché chmelení či aplikaci želatiny.

 

Další pocity budou následovat až po několika praktických testech.

 


Aktualizace #1

Po několika použitích Brew Bucketu bych mé pocity ohodnotil jako „za ty prachy ne zcela uspokojující“. Nutně jsem potřeboval vyřešit následující problémy:

  1. Nešikovné provzdušňování. Když se Brew Bucket naplní „jednokyvetovou várkou“, je plný skoro až po okraj. Provzdušňovat Vortexem se tedy musí velice opatrně a pomalu. I tak jsem ale měl vždycky vnitřek ledničky úplně postříkaný od piva.
  2. Málo prostoru pod víkem (Head Space) během kvašení. Obzvláště při divočejším kvašení ejlů se pěna a kvasnice pravidelně dostávaly do kvasné zátky. Tu ucpaly, Brew Bucket se natlakoval a kvasnice (i s pivem) pak vystřikovaly ven.
  3. Vystavení působení vzduchu při Cold Crash a stáčení. Při prudkém chlazení (Cold Crash) na konci fermentace se vlivem chladu zmenšuje objem obsahu kvasné nádoby (vznikne podtlak), takže dochází k nasávání vzduchu přes kvasnou zátku. To v lepším případě. V případě horším, když člověk není opatrný, se do piva dostane i obsah kvasné zátky. Také během stáčení do kyvety je pivo nevyhnutelně vystaveno vzduchu. Také se mi stalo, že při stáčení do kyvety hadička dostatečně netěsnila při nasazení na výpustní kohout, mohutně nasávala vzduch a pivo tak provzdušňovala aktivně.

 

První inspiraci k vyřešení části výše zmíněných problémů jsem našel na stránkách The Electric Brewery. Kal (který také kvasí v Brew Bucket) nahradil původní ploché víko víkem klenutým určeným pravděpodobně původně pro domácí CKT (Chronical) od stejného výrobce. Jelikož však má stejný průměr, lze jej bez problémů nasadit i na Brew Bucket. Díky vypouklému tvaru víka a hlavně díky tří palcovému Tri Clamp otvoru je již možné provzdušňovat mladinu rychle a důkladně bez jakéhokoliv nepořádku.

Problém s malým Head Space během kvašení vypouklé víko samozřejmě také částečně řeší, ale není to ještě úplně ono. Kal se s tím vypořádal pomocí silikonové Blow Off Tube (místo kvasné zátky je k víku přidělaná hadice končící v převařené vodě či nějakém sanitačním prostředku). Jeho řešení je sice funkční, ale takové neelegantní. Já jsem si však všimnul, že Ss BrewTech (firma vyrábějící Brew Bucket) má nově v nabídce Tri Clamp nerezovou Blow Off Tube. Nádhera - sice je opět určená primárně pro CKT Chronical, ale otvor ve vypouklém víku má stejný třípalcový rozměr, takže použít půjde. Kvůli jednodušší manipulaci jsem na konec nerezové Blow Off Tube (má to nějaký český název?) nasadil kousek ohebné silikonové hadičky, kterou mám při kvašení ponořenou ve sklenici se Star Sanem.

Zbývá už jen vyřešit problém se vzduchem. Na tohle SS BrewTech žádné použitelné řešení nenabízí (nebo jsem jej neobjevil), takže na řadu přichází lehká improvizace. V podstatě je zapotřebí osadit Brew Bucket dvěma koncovkami - CO2 vstupem a nápojovým výstupem. Chvíli jsem uvažoval o řešení à la Fermentasaurus (v tomto případě tří palcový Tri Clamp s plynovým a nápojovým Ball Lock naražečem s tím, že nápojová hadička by byla opatřena plovákem a pivo by se tedy stáčelo shora).

Vnitřně jsem ale s tímto řešením moc spokojený nebyl, takže jsem ještě zkoušel pátrat dál. Až jsem nakonec obdržel neocenitelnou radu na Facebooku - z výpustního kohoutu je možné odšroubit hadicovou koncovku (o tom jsem neměl tušení) a nahradit ji JG rychlospojku.

A bylo rozhodnuto. Z jednoho amerického e-shopu jsem objednal třípalcový Tri Clamp Ball Lock plynový naražeč (včetně tlakové pojistky). JG rychlospojka je pak běžně k dostání, jen musí být s vnějším závitem.

 

Jak se tedy změnil můj proces? Po chmelovaru stočím vychlazenou mladinu do Brew Bucket a nasadím vypouklé víko. Tri Clamp otvorem pořádně provzdušním pomocí Vortexu na AKU vrtačce, naleju kvasnice, vhodím iSpindel (nebo Tilt), nasadím Blow Off Tube (s koncem ponořeným ve Star Sanu) a můžu nechat vesele kvasit. Před zchlazením (Cold Crash) vyměním Blow Off Tube za Ball Lock naražeč, ke kterému připojím CO2 lahev nastavenou na velice malý tlak, což zajistí, že během chlazení se do nádoby nebude dostávat vzduch, ale jen CO2.

(Tri Clamp Ball Lock naražeč je také možné použít k vypláchnutí Brew Bucket pomocí CO2 po každé manipulaci s pivem - například po Dry Hoppingu)

Když je pivo připravené ke stáčení do kyvety, vypláchnu kyvetu CO2 (plyn připojím na nápojový naražeč uzavřené kyvety, takže CO2 jde na dno kyvety, přičemž vzduch nějakou dobou odpouštím plynovým naražečem). Na výpustní ventil Brew Bucket přišroubím JG rychlospojku a nacvaknu nápojovou hadici, jejíž druhý konec připojím na nápojový naražeč kyvety. CO2 lahev (pod malým tlakem) připojím na Tri Clamp Ball Lock naražeč Brew Bucketu, otevřu výstupní kohout Brew Bucketu a začnu odpouštět plyn z kyvety (já ho odpouštím plynovým naražečem, ale je to možné dělat i tlakovou pojistkou víčka kyvety). Tím dojde k přečerpání piva z Brew Bucket do kyvety bez přístupu vzduchu a bez použití čerpadla (v podstatě protitlaková stáčečka).

 


Aktualizace #2

(můj postup sanitace a stáčení do kyvety tak, jak jsem ho popsal na Facebooku)

 

Kyvetu jsem úplně napustil horkou vodou, naházel jsem do ní rozebrané naražeče, obě jehly i víčko s těsněním a zasypal perkarbonátem. Nechal jsem stát dva dny. Poté jsem ji vypláchnul studenou vodou, veškeré díly propláchnul Star Sanem, kyvetu jsem složil a nalil do ní Star San. Občas jsem ji protřepal. Po hodině (možná dvou) jsem ji studenou vodou umyl od Star Sanu a až po okraj napustil studenou vodou.

Potom jsem kyvetu připojil k CO2 lahvi (s nastaveným nepatrným tlakem) a nápojovým naračečem jsem vodu vytlačil. Cílem bylo získat čistou kyvetu naplněnou CO2 bez vzduchu.

Do takto připravené kyvety jsem pivo z Brew Bucket stočil protitlakem. Pivní vedení a naražeče jsem měl ve Star Sanu a výpustní kohout Brew Bucketu jsem těsně před stáčením bohatýrsky maceroval panákem slivovice.

Pivo tak po celou dobu od zakvašení až po stočení do kyvety (kromě jednoho obrání kalů z pěny v prvních dnech kvašení) nepřišlo do styku s „okolím/se vzduchem“.

 


Aktualizace #3

Při stáčení piv chmelených za studena jsem začal používat filtr BouncerMD s nejjemnějším sítkem.

 

Přečteno 16119 krát Naposledy změněno pondělí, 13 duben 2020 15:13
Více z této kategorie: « Sada hustoměrů No.2
Comments (27)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, můžu se Tě zeptat, jakým způsobem pouzivas (nebo jak se doopravdy má používat racking arm)? Nikde jsem se to nedočetl, v jaké poloze má být. Zda má být v průběhu kvašení směrem dolů, při přetečení do sudu v horní poloze či do boku nebo jak to je..Díky za odpověď
This comment was minimized by the moderator on the site
Mně ten Racking Arm (alespoň v tomhle provedení) přijde trošku jako pitomina.
S trubičkou nejde otočit zvenku, takže ji musíš naštelovat před naplněním kvasné nádoby. Já ji dávám většinou směrem dolů. Když očekávám velké množství kalů (kvasnice + chmel), trubičku otáčím do polohy někam napůl mezi dolů a do boku.
Kdyby tam nebyla vůbec, asi by se taky moc nestalo...
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj Martine, používám taky SS Brewtech Bucket. Jak se ti prosím tě podařilo sundat tu koncovku, ve svěráku?.

Díky.
Radek
This comment was minimized by the moderator on the site
Šlo to extrémně ztuha (tj. upnuto do svěráku a hrubou silou odkrouceno)...až jsem podezříval, že nemám rozdělávací kus:)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj Martine, používám taky SS Brewtech Bucket. Jak se ti prosím tě podařilo sundat tu koncovku, ve svěráku?.<br /><br />Díky.<br />Radek
By Radek Tvrdoň
<br /><br />Koncovkou myslíš tu z výpustního ventilu? Už ani nevím, ale asi jen kleštěma, nebylo to nijak utažený.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, planuju upgrade po tvem vzoru. Mel bych nekolik dotazu:
Prosim jaky je typ te rychlospojky(resp velikost vnejsiho zavitu), kterou mas nasroubovanou dole do toho kohoutu vypousteciho?
Jaky pretlak nastavujes pred CC?
A pak by me zajimalo, jestli ti nekdy pri velikosti varky 25 l. ten blow off nathuje deku nebo to az tam nikdy nevyleze.
Kdyz prepoustits do kyvety jak vis, kdy prepousteni zastavit, abys to nenapustil az po jehliu plynoveho narazece ?

Diky D.
This comment was minimized by the moderator on the site
<br />Prosim jaky je typ te rychlospojky(resp velikost vnejsiho zavitu), kterou mas nasroubovanou dole do toho kohoutu vypousteciho? <br />Diky D.
By Dan
<br /><br />Metodou pokus-omyl mohu s jistotou prohlásit, že to není 1/2 palcový závit:). Na druhý pokus se už zadařilo a sežeň si rychlospojku s vnějším závitem 3/8 (hadice podle toho, jakou používáš, ale nejspíš taky 3/8, tedy 9.5mm).
This comment was minimized by the moderator on the site
Prosim jaky je typ te rychlospojky(resp velikost vnejsiho zavitu), kterou mas nasroubovanou dole do toho kohoutu vypousteciho?
By Dan
<br />Nevím, šel jsem do obchodu s tím kohoutem a zkoušeli jsme...<br /><br /><br />
Jaky pretlak nastavujes pred CC?
By Dan
<br />Neměřitelný (pokud plyn uniká ventilem nebo těsněním víka, je už tlak moc velký :) ). <br /><br /><br /><br />
A pak by me zajimalo, jestli ti nekdy pri velikosti varky 25 l. ten blow off nathuje deku nebo to az tam nikdy nevyleze.
By Dan
<br />"Nikdy" je dlouhá doba... Záleží na spoustě faktorů (objem várky, kvasnice, teplota, ...), takže vyloučit se to nedá. Právě pro ty případy tam ten blow-off tube je.<br /><br /><br /><br />
Kdyz prepoustits do kyvety jak vis, kdy prepousteni zastavit, abys to nenapustil az po jehliu plynoveho narazece ?
By Dan
<br />Plnění zastavuji v okamžiku, kdy jde pivo z plynového naražeče.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj,uvazuji o podobnem reseni "lehce tlakove" ferm.nadoby kvuli staceni. Ten TC ball lock je prosím v jakém průměru? A ta spona na utažení je jeho součástí?
Díky. I za super napady a nadseni.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ten TC ball lock je prosím v jakém průměru?
By Michal
<br /><br />Tři palce. <br /><br /><br />
A ta spona na utažení je jeho součástí?<br />
By Michal
<br /><br />Ne.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, paci sa mi tvoj "Apgrejd" Beer Bucketu :)
Vedel by si mi prosim zmerat celkovu vysku s nasadenym Blow Off Tube? Neviem, ci by sa mi toto riesenie zmestilo to chladnicky.
Dakujem moc za odpoved a skvele tipy ;)
Tomas
This comment was minimized by the moderator on the site
Blbě se to měří, ale zhruba 70cm.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, teraz po upgrade kvasíš stále s Blow off Tube? Nebolo by jednoduchšie kvasiť pod tlakom, keď už to vieš napojiť na bombu s CO2?
This comment was minimized by the moderator on the site
Blow Off Tube je ten upgrade. A pod tlakem kvasit nejde, není to tlaková nádoba.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, bozi blog, fakt zeru jak je to napsany! Kdybys byl ženská, tak se asi rozvedu a chci zit s tebou - doufam, ze jako poklona staci :) Mel bych dva dotazy, odkud shanis Star San? A nedelas naky workshopy nebo tak :) Keep it up! Dan
This comment was minimized by the moderator on the site
chci zit s tebou - doufam, ze jako poklona staci :)
By Dan
<br />Jenom ta představa mě dost zneklidnila...<br /><br /><br />
odkud shanis Star San?
By Dan
<br />Starsan se už - pokud vím - do Evropy nesmí dovážet, takže ho už nekupuju nikde. Zatím spotřebovávám zásoby a pak uvidím...<br /><br /><br />
A nedelas naky workshopy nebo tak :)
By Dan
<br />NIKDY!!!
This comment was minimized by the moderator on the site
Prosím ťa, čo používaš na sanitaciu ⅜” Mini ball valve po vypustení vzorku počas kvasenia.
This comment was minimized by the moderator on the site
Během kvašení nic. A před stáčením do kyvety si naleju panáka slivovice, kohout v něm několikrát omočím a "sanitační médium" nakonec vyleju do pusy.
This comment was minimized by the moderator on the site
Díky, vždy som sa bál kontaminácie, a počas kvasenia som ventil nepoužíval, po objasnení som v klude.
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, chtěl bych se zeptat, co používáš nebo co se nejlépe osvědčilo na sanitaci tohoto Brew Bucket? Nově jsem si ho také pořídil a nerad bych ho něčím "zničil". Na vše používám Chemipro OXI případně si mohu sehnat Star San. Bude to v pohodě?

Díky moc za odpověď.
This comment was minimized by the moderator on the site
Po vykvašení piva vyčistím Brew Bucket perkarbonátem sodným (https://fichema.cz/53-perkarbont-sodn), což je v podstatě Cemipro OXI za zlomek ceny. Je také možné jej "okořenit" špetkou TAED (https://fichema.cz/taed-tetraacetylethylendiamin/708-taed-tetraacetylethylendiamin-aktivator-1000-g-8592861064045.html).<br /><br />A těsně před použitím pak použiju Star San na sanitaci.
This comment was minimized by the moderator on the site
Super, díky moc! Star San stačí už jen naředit ve spreji a postříkat to? Víc už nebudu otravovat :-), díky.
This comment was minimized by the moderator on the site
Asi to je jedna z možností. Já osobně do Brew Bucket naleju pár litrů naředěného roztoku Star Sanu a za občasného protřepání nechám působit během vaření piva. Potom si roztok schovám pro případnou další potřebu (ředím RO vodou, takže vydrží čirý dlouho). Brew Bucket před použitím nakonec vyplachuju vodou.
This comment was minimized by the moderator on the site
"Nikdy jsem nepřišel na způsob, jak odčerpávat ze dna saura bez rozvíření celého obsahu."

Troufnu si říct, že stačí pootevřit horní víko (nebo nasadit samotný naražeč na plyn) a vzduch bude proudit ze zhora.
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Zobrazit další
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr