pondělí, 12 únor 2018 13:45

Příprava a nákupy součástek, část pátá

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Při zpětném pohledu na rychlost budování Mé Nové Varny™ mě samým smutkem až píchlo u srdce. Začínají se mi už posmívat i silničáři pilně rozšiřující naši dálniční síť.

Řídící panel

Pokud mám mít alespoň teoretickou šanci zprovoznit varnu do důchodu, budu muset rezignovat na některé složitosti vyráběné doma na koleni. A kandidátem číslo jedna je jednoznačně řídící panel. Sebekriticky si už musím přiznat, že varianta à la TheElectricBrewery je absolutně mimo moje možnosti a schopnosti.

Takže by to v ideálním případě chtělo nějaké hotové řešení, jehož cena neztrojnásobí dosavadní hodnotu varny. Hledal jsem a hledal, až jsem našel.

Řídící systém pivovaru jménem Hosehead sice pracuje na jiném principu než TheElectricBrewery, ...

(Hosehead je „počítačové“ řešení s ovládáním přes webové rozhraní, zatímco panel od TheElectricBrewery je poctivá „analogová“ práce)

... ale jeho tvůrce, Američan jménem Corey, je velice ochotný a „pružný“ co se změn pro použitelnost panelu v Evropě týká, takže jsme se velice rychle dohodli na obsahu dodávky. Netrvalo dlouho a na stůl mi dorazila krabice s řídícím panelem postaveným na Raspberry Pi upraveným na místních 240V. Včetně všech (předem dohodnutých) elektrických koncovek, teplotních sond a podobně.

Když už jsem nakousnul ty teplotní sondy - Hosehead pracuje se sondami DS18B20 (na rozdíl od TheElectricBrewery panelu, který používá čidla Pt100), takže jsem musel změnit způsob připevnění sond. Jak je z obrázků v galerii vidět, sondy DS18B20 jsem na výstupy připevnil pomocí kompresního šroubení. Do „Boil Kettle“ navíc pro jistotu (nerad bych si vypustil všechnu mladinu, kdybych zakopl o drát čidla) usadím teplotní jímku (zatím se ale ještě toulá někde na cestě ke mně) a kompresní šroubení přidělám až k jímce.

 


Scezování

Když už jsem se vrhnul na změnové řízení nedokončené varny, rozhodnul jsem se navíc nahradit scezovací síto a Hop Stopper praktičtějšími pružinami z dílny BrewPi. Mohutná (ale přitom snadno odmontovatelná) péra mi nakonec přišla jako robustnější a jednodušší řešení.

Jako třešničku na dortu jsem pak ještě k „Boil Kettle“ přidělal Whirlpool Arm (nevím jak jinak to nazvat) - prostě trubičku k napouštění sladiny do varny, která se po chmelovaru dá navíc využít k roztočení (whirlpoolu) díla.

 

Přečteno 5925 krát Naposledy změněno pondělí, 12 únor 2018 17:25
Comments (7)
This comment was minimized by the moderator on the site
Ahoj, chystám se na stavbu něčeho podobného s tím, že řízení si naprogramuju sám s PLC (po zkušenostech z velkýho pivovaru), takže by se dalo něco ušetřit, pevně doufám, že se vejdu do 100k v konfiguraci MTK+LT v jednom, Wort Kettle a třetí nádoba na Whirlpool, deskovej chladič a tři čerpadla.

Držím Vám palce!
Honza
This comment was minimized by the moderator on the site
Můžu se zeptat ohledně závitu na scezovacích pružinách? Jedná se o BSP nebo NPT? Díky
This comment was minimized by the moderator on the site
Můžu se zeptat ohledně závitu na scezovacích pružinách? Jedná se o BSP nebo NPT? Díky
By Sawyer
<br /><br />Jestli máš na mysli ty moje, tak já jsem si koupil NPT variantu.
This comment was minimized by the moderator on the site
mam len drobnu poznamku k umiestneniu tepelnych senzorov na vystupe. tiez som sa inspiroval varnou theelectricbrewery a umiestnil som najskor senzory tak ako ich mas aj ty. avsak ked som pri vareni kontroloval teplotu voci teplote v hrnci, tak tam bol rozdiel aj viac ako 1C. Tak som nakoniec pridal jimku na tepltone cidlo priamo do hrnca... netvrdim ze v tvojom setupe to tiez nebude fungovat, len si na to daj pozor a pre istotu si to skontroluj pocas varenia ci tie teloty sedia
This comment was minimized by the moderator on the site
dany argument beriem, len som ta chcel upozornit na to, aby si si kontroloval aj teplotu v mash tune (aspon pri prvych par varkach), aby si vedel ci to sedi s tym co ocakavas.
This comment was minimized by the moderator on the site
Jo jo, to je jasný. Bral jsem to jako samozřejmost :)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Pit Pony No.8
Za mě jsou kvasinky docela slabota (musel bych asi zkusit ji...
Štěpán posted a comment in Pit Pony No.8
Jak tato verze dopadla v porovnání s těmi předchozími?
Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...

Náhodný výběr