pondělí, 09 říjen 2017 13:19

Zvýraznění ovocné chutě v pivu

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Jak pivu dodat příchuť manga a marakuji?

Za prvé chmelením s využitím chmelů Centennial, Citra a Simcoe v poměru 2.5:1:1. Tyto odrůdy jsem použil už do whirlpoolu a teď nastal čas na suché chmelení. Nejdříve jsem počkal, až pivo úplně prokvasí (tj. přestala klesat hustota a zmizela pěna z hladiny piva v kvasné nádobě) a potom jsem do něj dal chmel. Plánoval jsem pouze krátký Dry Hopping (cca 2 dny), takže jsem chmel nesypal přímo do nádoby, ale použil jsem nerez sítko. Během dvoudenního suchého chmelení jsem navíc zvýšil teplotu o 5°C (tj. z 18°C na 23°C), což by teoreticky mohlo přispět k lepšímu uvolnění aromatických látek z chmele a zároveň posloužit jako diacetylová pauza.

A za druhé - a  to bude asi pro mnohé překvapením - samotným mangem a marakujou. Předem připravené ovoce (tj. bez slupky a pecek) jsem přechovával v mrazáku, odkud jsem jej asi dvakrát vytáhnul a nechal rozmrazit (opakované zmrazení teoreticky naruší buněčné stěny - nebo co - a usnadní tak uvolňování aromatických látek do piva).

 

Poznámka ke grafu s průběhem kvašení

(viz galerie dole v článku)

  • Oblast 1: Naprosto nepochopitelný asi dvanáctihodinový pokles naměřené hustoty. Tilt se „vzpamatoval“ poté, co jsem z kvasné nádoby odebral zkušební vzorek. Možná byl jen kvasnicemi přilepený ke stěně nádoby a odčerpáním vzorku se uvolnil...
  • Oblast 2: Skokový nárůst hustoty - Tilt byl slušně obalený kvasnicemi. Vytáhnul jsem jej z piva, umyl a v ten okamžik začal ukazovat „rozumnější“ hodnoty.
  • Oblast 3: Dvoudenní diacetylová pauza, kterou jsem současně využil i na Dry Hopping

 


P.S. Už jsem si toho všimnul několikrát a teď se mi to potvrdilo znovu. Začínám mít pocit, že některá piva (mám teď na mysli styl APA apod.) by měla „jemnější“ a příjemnější ovocnou chuť, pokud by byla chmelena jen do whirlpoolu bez studeného chmelení. Neříkám, že cítím zrovna onu bájnou „trávu“ (všichni do nekonečna opakujeme, že dlouhým Dry Hoppingem se do piva dostanou travnaté tóny, ale nejsem si jistý, jestli to vůbec někdo z nás zažil), ale například chuť tohoto konkrétního piva byla před studeným chmelením skutečně příjemně mangová. Po pouhých dvou dnech máčení chmele se mi zdá, že se mango lehce vytratilo a částečně bylo nahrazeno něčím drsnějším, „zeleným(?)“...

Přečteno 2799 krát Naposledy změněno pondělí, 09 říjen 2017 21:50
Více z této kategorie: St. Louis Gueuze Fond Tradition »
Comments (0)
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr