středa, 14 říjen 2015 10:42

Desperát V3

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

American Pale Ale

Pomaloučku polehoučku je už zapotřebí se začít zamýšlet nad vánoční konzumací. Nebudu produkovat nic nového ani zběsilého, jelikož loňská kombinace APA + Stout (Desperát + Hula Hoop) mi přišla naprosto dokonalá. Takže jako první se vrhnu na Citra Single-Hop APA.

Bude to „zimní“ pivo, takže veškeré parametry (hustotu, hořkost, barvu i alkohol) vyšponuju až na samou horní hranici stylu APA (18B dle BJCP 2015). Na rozdíl od předchozí verze Desperáta se vrátím opět k Single-Hop. Převážnou část hořkosti získám až v pozdním chmelení (15 minut a méně), zbytek zkusím dohnat pomocí First Wort Hopping. Snad se tak vyhnu oné legendární počurané Citra kočičce :)

Aktualizace #1: zkusím trošku něco jiného. Úplně vynechám počáteční chmelení a Citru začnu přisypávat až na 15-ti minutách (tj. pozdním chmelením nezískám jenom chmelové aroma a chuť, ale i hořkost). 

Další změna bude ve rmutovacím schématu - zkusím dvoukrokovou infuzi a budu zvědavý, jestli se to projeví na hladkém scezování, stejně jako naposledy u ležáku.

A díky suchému chmelení budu pro jistotu počítat s většími ztrátami na spilce, ať pak nebrečím, že nemám plnou kyvetu.


Poznámky z vaření:

  • Plánoval jsem dvoustupňovou infuzi (57°C 20 min, 67°C 40 min ), ale nějak se mi zaseknul teploměr, nebo co. Vystíral jsem do vody o teplotě 57°C, čímž teplota klesla na 55°C. Začal jsem jemně přihřívat, abych se dostal na cílovou hodnotu 57°C, ale pořád se nic nedělo. A najednou lup a během pár vteřin jsem byl na šedesáti stupních. Tak jsem bleskurychle změnil plán, odpískal jsem dvoustupňovou infuzi a zařadil jsem náhradní jednostupňovou infuzi (67° 60 min).
  • Scezování se na začátku (po vrácení prvních pár kalných litrů zpět) totálně zaseklo. Lehce jsem slad shora promíchal vařečkou a od té doby to teklo krásně až do konce. Po několika litrech byla sladina sice krásně čirá, ale na můj vkus obsahovala příliš mnoho sladových „drobků“ (až do konce scezování).
  • Rozhodnul jsem se nesbírat pěnu na začátku chmelovaru. Škoda - bylo jí OBROVSKÉ množství, mohl jsem si jejím sbíráním krásně vyhrát. A po hodně dlouhé době mi málem chmelovar přetekl - měl jsem co dělat, abych nezadržitelně kypící pěnu udržel v hrnci.
  • V chmelovaru se vytvořilo velké množství Hot Breaku, ale nejednalo se o žádné extrémně velké kusy, spíše to bylo - až na pár vyjímek - velké množství drobných kousků.
  • Efektivitu jsem tentokrát odhadnul naprosto přesně - do spilky šlo 23 litrů mladiny o hustotě 14.7° Plato (předem odhadovaná hustota 14.66° Plato je v mých podmínkách neměřitelná odchylka).
  • Zakvasil jsem dvěma balíčky kvasnic při teplotě 18°C a první aktivitu jsem si na mé poměry zaznamenal poměrně brzy - už po šesti hodinách. Možná to bylo i dřív, ale ve spilce bylo hodně pěny z provzdušňování, přes kterou nebylo nic vidět.
  • Po necelých dvou dnech od zakvašení zmizela ze spilky veškerá deka. Nicméně pivo ještě pořád kvasí - při ochutnávce perlí na jazyku a po přelití dost pění. Chuť po dvou dnech naprosto luxusní - pokud něco nepodělám, bude to majstrštyk. Tato APA má už teď úplně jinou (a nutno říci, že lepší) chuť, než obě předchozí verze. Že by to byl vliv zvýšeného dávkování kvasnic?

8.11.2015: Dva dny v kegu a už teď to vypadá velice slibně. Úplně jiná chuť než předchozí dvě verze a nutno říci, že lepší. Mnohem lepší. Moc to nechápu, jelikož jsem recept měnil jenom lehce. Že by dvojnásobek kvasnic měl až takový vliv? 


23.11.2015: Ani nevím, co k tomu říct. Tak snad jenom, že by možná mohlo být o fous plnější. Jinak vzhledem k nezanedbatelnému suchému chmelení překvapivě čisté. A chuťově? Prostě Citra v plné parádě.


1.12.2015: Já ty degustační listy z MHM moc nedokážu rozluštit, ale jestli se nepletu, tak je podle nich v pivu máslíčko s trochou zelených jablek. 

Tak jsem si doma trošku načepoval, nechal ohřát a ochutnával rádoby nezaujatě s urputnou snahou ty příchutě v pivu identifikovat. Přiznám se, že neúspěšně. Důvody?

  • Je samozřejmě téměř jisté, že svoje pivo prostě objektivně posoudit neumím. 
  • Dále je téměř jisté, že (jelikož nejsem degustátor cvičený v odhalování pivních nepravostí) cizí příchutě nedokážu rozeznat, ani kdyby mi v čumák vyráchali.
  • Mně osobně všechny ostatní chutě a vůně v tomto pivu přerazí ta Citra.

Zkušenějším jazykům ale prostě věřit musím, takže co mi z másla a jablek vyplývá? Obě mňamky s největší pravděpodobností ukazují na nějaký problém spojený s kvašením. Málo kvasnic, špatná kvalita kvasnic, příliš brzké stočení ze spilky, oxidace, možná i nějaká nákaza, ... Já nevím. Řekl bych, že jsem si zrovna na tyto věci dával docela pozor.

 

Už jsem si ale - nezávisle na chuti tohoto piva - pořídil magnetické míchadlo, takže začnu používat starter (ať už z tekutých kvasnic, nebo z rehydrovaných sušených kvasnic). Zkusím znovu kompletně vydezinfikovat ledničku používanou na kvašení a asi bych teoreticky mohl začít používat uzavřené kvasné nádoby (zatím jsem téměř vždy kvasil v otevřené spilce). A pak už nevím :-/ 

Ze všeho nejlepší by bylo, kdybych cizí příchutě dokázal spolehlivě poznat sám a tím se seberegulovat, ale na to momentálně prostě nemám...

(můžu se taky na vaření vyprdnout, což je varianta, kterou jsem zatím ještě úplně nezavrhnul - pořád lepší, než se marně trápit)

 


6.1.2016: Tak mám pocit, že teprve teď to začíná chutnat zajímavě a příjemně. Dva a půl měsíce od uvaření...


Hodnocení ostatních

Dlouho jsem přemýšlel, jestli sem mám dát i hodnocení ostatních domovarníků získaná díky výměně piv z mapy domácích pivovarů (HomeBrewExchange). Ale když už jsem se rozhodnul nezatajovat nic, tak to sem holt napsat musím. Tak se pohodlně usaďte a začínáme.

"úplně čiré, skoro žádná pěna, barva tmavší s přechodem do granátu, po napití žvýkačkové, lehce nakyslé v počátku, potom nepříjemná karamelová hořkost na kořeni jazyka, výborné hořké doznívání, ale nakonec zůstane v ústech karamelová a alkoholová chuť, když je teplejší, zůstane v ústech neptrný dotek diacetylu. Když už má Desperát okolo 10°C , tak se tam už brutálně projevují ty alkoholovo-karamelové tóny. Kdyby tam byl lehký kvasničný zákal, tak by to trochu přikryl."

 

"Desperát byl klasického amerického ražení, aroma příjemné, na můj vkus hořkost agresivnější a nedala prostor pro vychutnání sladového těla, nicméně je to přesně v americkém standardu a je to spíš otázkou mojí preference, že mám radši kulatější hořkost, aby chutě přicházely postupně a člověk si to vše měl čas užít, na to je ale Citra příliš "americká", ale asi bych si myslel, že je to více IPA než APA. Čirost na profesionální úrovni."

 

"... krásně voní a v chuti je taky parádní. Pěnu má dobrou a hezky kroužkuje. Musíš mě naučit jak udělat takhle čistá piva."


Boil Size: 31.04 l
Post Boil Volume: 27.04 l
Batch Size (fermenter): 23.00 l   
Bottling Volume: 19.00 l
Estimated OG: 14.706 Plato
Estimated Color: 17.6 EBC
Estimated IBU: 53.0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.20 %
Est Mash Efficiency: 73.7 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
5.50 kg               Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC)          Grain         1        81.4 %        
0.50 kg               Munich I (Weyermann) (14.0 EBC)          Grain         2        7.4 %         
0.25 kg               Carafoam (Weyermann) (4.0 EBC)           Grain         3        3.7 %         
0.25 kg               Caramunich I (Weyermann) (100.5 EBC)     Grain         4        3.7 %         
0.25 kg               Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC)        Grain         5        3.7 %         
2.00 g                Irish Moss (Boil 15.0 mins)              Fining        6        -             
35.00 g               Citra [13.50 %] - Boil 15.0 min          Hop           7        22.7 IBUs     
35.00 g               Citra [13.50 %] - Boil 10.0 min          Hop           8        16.6 IBUs     
35.00 g               Citra [13.50 %] - Boil 5.0 min           Hop           9        9.1 IBUs      
35.00 g               Citra [13.50 %] - Steep/Whirlpool  5.0 m Hop           10       4.6 IBUs      
2.0 pkg               SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast         11       -             
85.00 g               Citra [13.50 %] - Dry Hop 7.0 Days       Hop           12       0.0 IBUs      
1.50 tsp              Gelatin (Secondary 2.0 days)             Fining        13       -             


Total Grain Weight: 6.75 kg
----------------------------
Name                 Description                             Step Temperatur Step Time     
Saccharification     Add 20.26 l of water and heat to 67.0 C 67.0 C          60 min        
Mash Out             Heat to 76.0 C over 9 min               76.0 C          10 min        

Sparge: Fly sparge with 17.54 l water at 76.0 C

Další informace

  • Datum vaření: pátek, 23 říjen 2015
  • Datum stáčení: pátek, 06 listopad 2015
  • Typ piva: American Pale Ale
  • Počáteční hustota: 14.7° Plato
  • Konečná hustota: 3.0° Plato
  • Energetická hodnota: 567,1 kcal/l
  • Hořkost: 53.0 IBU
  • IBU/SG: 0.880
  • Alkohol: 6.4%
  • Barva: 17.6 EBC
  • Náklady na suroviny: 16,70 Kč/pivo
Přečteno 5402 krát Naposledy změněno neděle, 31 leden 2016 18:11
Více z této kategorie: « Dvanáct grádů V6 (Hula Hoop)^2 »
Comments (4)
This comment was minimized by the moderator on the site
[quote name="Tomas"]Chápu dobře, že jsi dělal jen 15 minutový chmelovar? Děkuji za odpověď.
By Martin


Kdepak, 60-ti minutový (v receptu je "Boil Time: 60 Minutes"). Ale chmel jsem přidával až posledních 15 minut.[/quote)

A možná blbý dotaz, ale přeci..
Těch 45 minut bez chmelu udělá mimo odpaření co přesně? Vysrážení bílkovin?
This comment was minimized by the moderator on the site
Při chmelovaru se děje spousta věcí.<br />
  • "Zahušťuje" se mladina<br />
  • Sráží se proteiny<br />
  • Vypařují se "smrádky" (DMS)<br />
  • Sterilizuje se mladina<br />
  • ...<br />
This comment was minimized by the moderator on the site
Chápu dobře, že jsi dělal jen 15 minutový chmelovar? Děkuji za odpověď.
By Tomas


Kdepak, 60-ti minutový (v receptu je "Boil Time: 60 Minutes"). Ale chmel jsem přidával až posledních 15 minut.
This comment was minimized by the moderator on the site
Chápu dobře, že jsi dělal jen 15 minutový chmelovar? Děkuji za odpověď.
Ještě zde nejsou žádné komentáře.
Napište komentář
Nepřihlášený uživatel
×
Suggested Locations
Opište text z obrázku

Prohledávání článků

Reklama

Poslední komentáře

Martin posted a comment in Move On No.1
Dá se :) Guiness to ještě úplně není, ale vůbec mě to neuráž...
Štěpán posted a comment in Move On No.1
Tak jak to dopadlo?
Petr posted a comment in Kyvety a "kegerátor"
Ohledně výčepního kohoutu. Není potřeba nic extra vymýšlet, ...
Popřípadě by šlo do madel strčit trubku, druhou trubku nasad...
Martin posted a comment in Dvanáct grádů No.29
Tak to už si fakt nepamatuju...

Náhodný výběr